wat is het en wat heb je eraan?
BMI, we horen de term vaak voorbij komen. Voor velen is het echter niet helemaal duidelijk wat het inhoudt. BMI staat voor Body Mass Index. Maar ja, dan weten we nog niet veel. Kenners zijn al wel bekend met BMI, maar voor leken en beginnende sporters behoeft deze term enige uitleg. Elk individu beschikt over een unieke BMI-waarde. Het is een cijfer dat staat voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Primair geeft dit cijfer aan of je gezond bent of dat je juist moet oppassen voor bepaalde gezondheidsrisico’s. Maar er valt meer over te vertellen. Want het is niet zo dat slechts dat ene cijfer in één keer je totale gezondheid weergeeft. Je kunt met deze berekening grofweg wel zien of je gezond eet en op de goede weg bent.
Wanneer heb je een gezonde BMI?
BMI is een persoonlijk cijfer. Als een ander persoon dezelfde BMI-waarde heeft, wil dat niet zeggen dat deze persoon even gezond is. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Tja, wat kunnen we daar nou mee? Nou, toch wel veel. Bijvoorbeeld: er zijn zelfs zorgverzekeringen die een lagere premie berekenen op het moment dat je aangeeft dat je BMI in orde is. Discussies zijn er genoeg over dit onderwerp. De ene vindt het gemakkelijk om het op deze wijze uit te rekenen De ander vindt het echter gevaarlijk, omdat niet alle zaken die aan je gezondheid zijn gerelateerd in de berekening worden meegenomen.
Hoe kan ik mijn BMI berekenen?
De volgende formule kan worden toegepast om je persoonlijke BMI uit te rekenen. Neem je eigen lichaamsgewicht en deel dat door je lengte in meters in het kwadraat. Een voorbeeld. Mevrouw Jansen is 52 kilogram zwaar. Zij is 1.62 meter lang. Haar BMI-waarde komt uit op 19,8. Deze BMI is zowel voor mannen als vrouwen gezond te noemen. We nemen nu een voorbeeld waarbij de BMI niet zo goed uitpakt. De heer Pietersen weegt 99 kilo en is 1.72 meter lang. Zijn BMI komt uit op 33,5. Met zo’n BMI – met alle respect voor de mensen die over zo’n BMI beschikken – behoor je al snel tot de obesitas-categorie. Het voordeel van deze methode is dat vrij snel je gezondheidssituatie te berekenen is. Toch kleven er enkele nadelen aan.
Nadelen van deze BMI-berekening
Alom wordt gesteld dat het niet goed is je blind te staren op dat ene cijfer. Het BMI is dan wel een persoonlijke waarde, maar in de berekening wordt geen rekening gehouden met specifieke zaken die veel invloed op het cijfer zouden kunnen hebben. Sommige mensen zijn – ondanks dat ze even gezond zijn – zwaarder dan de ander. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de zwaarte van de botten. De hoeveelheid spiermassa die iemand heeft. Ook de mate waarin iemand vocht vasthoudt, en misschien daardoor zwaarder is, kan van invloed zijn op iemands persoonlijke gezondheidssituatie. Ook de plaats waar overtollig vet zich bevindt (zit het in de buurt van vitale organen of juist aan de buitenkant van het lichaam), is bij veel personen verschillend. Al deze aspecten zouden van invloed kunnen zijn op de uitkomst en de constatering van in welke mate je gezond bent. Het lijkt er dus op dat je persoonlijke BMI-berekening wel als een richtpunt maar niet als een vaststaand en goed onderbouwd gegeven mag worden beschouwd. Om een duidelijk beeld te krijgen over hoeveel onderhuids vet je hebt zul je je vetpercentage moeten meten.
Vul de tabel in op de BMI calculator en bereken wat je BMI is.
[calc id=1489]
Je BMI te hoog? Het 7×7 afslank receptenboek van Jasper Alblas is hét ebook als je van je hoge BMI afwilt.
Leave a Reply