Waarom?
De meningen zijn verdeeld. Er wordt veel gepraat en gediscussieerd over het fenomeen crash dieet. Kijkende naar diverse websites en fora op internet wordt er zowel positief als negatief gesproken over deze vorm van afvallen. Het is daarom ook de vraag of we in dit blog een eenduidig antwoord kunnen geven op de vraag of een crash dieet nu wel of niet is aan te raden. Dat je er snel mee kunt afvallen, is wel duidelijk. Daarom kan jouw eigen afweging de juiste zijn. De vraag is of je lichaam zo’n dieet wel zo prettig vindt. Of het ongezond is, daar valt over te discussiëren. Maar één ding weten we zeker, gezond is het zeker niet.
Het principe van een crashdieet
Het principe van het zogenaamde crash dieet is tamelijk eenvoudig te noemen. Tijdens zo’n dieet dien je ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Hiermee dwing je je lichaam echter wel om de benodigde brandstof ergens anders vandaan te halen. Dat lijkt vooralsnog schadelijk voor je lichaam. Want als je naar deze kwestie kijkt met de logica van een leek, valt te verwachten dat het gebrek aan voedingsstoffen – linksom of rechtsom – gecompenseerd dient te worden. Je lichaam haalt de benodigde stoffen weg op plaatsen, die daarvoor eigenlijk niet geschikt zijn. En dat is voer voor de sceptici. En het lijkt meer dan terecht.
Crash dieet – het kent veel nadelen
Naast de afname van je vetmassa worden ook spieren afgebroken. En dat is niet wenselijk. Ten eerste zijn spieren van belang voor de vorm van je lichaam. En ten tweede zijn de spieren belangrijk voor je calorieverbruik. Continuering van dat calorieverbruik is bepalend om ook in een later stadium op het streefgewicht te blijven. Als je lichaam tijdens een crash dieet dus over minder spieren beschikt, bereik je dus tijdelijk het tegenovergestelde. Er kan zelfs een derde nadeel aan worden toegevoegd. Zelfs in ruststand zorgen spieren voor een substantieel calorieverbruik. De afweging om daadwerkelijk tot een crash dieet over te gaan wordt door de hierboven genoemde nadelen steeds moeilijker. Er zitten blijkbaar veel ‘mitsen en maren’ aan.
Maar we zijn er nog steeds niet. Volgens beweringen van medici en sportinstructeurs kleven er nog meer nadelen aan deze vorm van afvallen. Henry en Michiel van Droogtrainen.com vertellen: “Wanneer je je lichaam minder voedingsstoffen toedient dan gewenst, treden er medisch gezien bepaalde processen op. Het volgen van een crashdieet kan leiden tot duizeligheid, futloosheid, buikpijn, misselijkheid, uitdroging en de kans op flauwvallen.”
Zijn er alternatieven?
Natuurlijk zijn er alternatieven. Als je graag wilt afvallen/droogtrainen, moet men ervan doordrongen zijn dat een gezonde leefstijl op de lange duur veel meer effect heeft dan alle kortlopende bliksemdiëten. En ja, het kost behoorlijk wat energie. Het zal niet altijd meevallen om je gedurende lange tijd te conformeren aan een uitgestippeld voedings- en bewegingstraject. Alles valt of staat bij hetgeen je voor ogen hebt. Wil je snel voor de zomer nog even afvallen? Dan is een crashdieet wellicht een overweging waard. Kijk je naar de gezondheid op lange termijn, dan is een aanpassing van je levensstijl meer aan te raden.
Het 7×7 afslank receptenboek is het beste alternatief voor het crashdieet. goedkoop en effectief. Klik op de afbeelding voor meer informatie.
jeffrey says
Heb zelf cambrige dieet gedaan zelf eerst 20 kilo afgevallen en toen kon ik niet verder. Heb toen crace dieet gedaan dus de gambrige. Daar ook 16 mee afvallen. maar je moet wel je eet patroon veranderen uiteraard want daar ben ik ook dik Door geworden. En spiermassa verliesje logies maar na maand hard trainen was het weet op niveau. ieder potje komt Door je mondje en je bent er zelf schuldig aan. ik ben een grote eter kilo vlees geen probleem maar je moet er zelf achter staan. want dan blijf je op gewicht. en niet denken o nu de kilo’s kwijt kan weer normaal gaan eten.