Hardlopen
Voor de één is hardlopen serieuze business. Voor de ander is het niet meer dan ontspanning. Want wat is er heerlijker om na een duffe dag op kantoor te gaan hardlopen in de bossen? Even loskomen van de dagelijkse beslommeringen. Maar voor velen is het meer dan dat. Verslaving? Ja, zo zou je het zeker kunnen noemen. “Ik wil nog harder. Ik wil die 10 km toch echt binnen 45 minuten gelopen hebben.” Om je grenzen te verleggen, is discipline vereist. Voor het leveren van een topprestatie zal voor een bepaalde trainingsmethode gekozen moeten worden. Intervaltraining is er zo één.
Intervaltraining – de voordelen
De meeste hardlopers onder ons kennen het fenomeen intervaltraining. Het uiteindelijke doel is om je conditie op een snelle wijze te verbeteren. Interval zet meer zoden aan de dijk dan slechts het aanhouden van één tempo gedurende lange tijd. Maar intervaltraining kent meerdere voordelen. Door de inspanningswisselingen wordt sneller vet verbrand. En dat moet hardlopers toch als muziek in de oren klinken. Want een gespierd lichaam en die platte buik willen we uiteindelijk toch allemaal? Al blijft de vraag of dit voor iedereen is weggelegd. Maar ernaar streven kan natuurlijk altijd.
Intervaltraining zorgt er tevens voor dat de capaciteit van je lichaam om zuurstof op te nemen behoorlijk wordt vergroot. Het betreft het zogenaamde VO2max-verhaal. Deze methode wordt het meest gebruikt om iemands conditie te bepalen. Centraal hierin staat het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen. Want hoe hoger dit vermogen is, hoe beter de spieren worden voorzien van zuurstof en hoe lager het energieverbruik zal zijn. En dat komt uiteindelijk ten goede aan het zo effeciënt mogelijk bewegen van de sporter.
Naast dit medische aspect geldt dat tijdswinst ook door menigeen als voordeel wordt beschouwd. Succes valt namelijk te boeken op korte termijn. En dat lijkt in de huidige ‘snelle samenleving’ haast een vereiste. Berekend is dat één uur trainen volgens de intervalmethode min of meer gelijk staat aan vijf uur hardlopen op eenzelfde tempo. Het is voor de beginners – en zeker ook voor degenen die krap in hun vrije tijd zitten – een prettig gegeven dat na enkele weken al enig resultaat zichtbaar is.
HIIT als extreme versie van intervaltraining
Is hardlopen via de reguliere intervalmethode reeds een dagelijkse bezigheid geworden? Dan is HIIT wellicht een serieuze optie. Met HIIT – het staat voor High Intensity Interval Training – bereik je nog sneller het beoogde doel. Via het 2:1 principe wordt joggen of wandelen (bijvoorbeeld gedurende 1 minuut) afgewisseld met hardlopen op maximale snelheid (gedurende 30 seconden). Belangrijk in dezen is dat de hartslag na elke inspanning wordt teruggebracht tot ongeveer 125 slagen per minuut. Rust, en dat klinkt misschien onlogisch, is van groot belang tijdens het uitoefenen van intervaltrainingen.
HIIT als trainingsvorm is niet voor iedereen aan te raden. Je mag absoluut geen beginnende sporter zijn om je hiermee bezig te houden. Vanwege de verhoogde belasting op je lichaam is de kans op blessures bij HIIT aanmerkelijk groter. In sommige gevallen – als je bijvoorbeeld last hebt van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of gewrichtsproblemen – wordt aangeraden eerst de huisarts te raadplegen alvorens over te gaan tot deze zware vorm van intervaltraining.
In het algemeen kan worden gesteld dat een lichaam, in tegenstelling tot het hardlopen in één tempo, nauwelijks went aan interval. Het lichaam laat zich hierdoor continu prikkelen. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je conditie snel verbetert.
Als je deze trainingsvorm combineert met bijvoorbeeld intermittent fasting, zul je heel snel resultaat boeken. Let er hierbij wel op dat je voldoende voeding binnenkrijgt.
Wat zeg je? Doodlopers? Welnee, hardlopers blijven juist langer gezond.
Twintig jaar lang volgden onderzoekers van de Stanford University School of Medicine duizend 50-plussers. De helft van hen liep regelmatig hard, de andere helft niet. Wat bleek? Van de hardlopers was 15 procent overleden, tegenover 34 procent van de niet-hardlopers. De eerste groep kreeg bovendien gemiddeld zestien jaar later last van ouderdomsklachten. De hardlopers hadden op hun oude dag niet meer last van gewrichtsklachten en hadden ook niet meer heup- of knieoperaties ondergaan. Hardlopen is dus gezond. Maar hoe pak je het aan?
klik hieronder!
Leave a Reply