Omgekeerd diëten is een aanpak waarmee je modediëten en uithongering voorkomt, en waarmee in plaats daarvan op een progressieve manier vet kwijtraakt. Als je wilt weten hoe je effectiever gewicht kunt verliezen, kun je deze vier dieetfouten maar beter vermijden.
Het frustreert me soms wanneer mensen boos worden om het woord ‘dieet’. Zoals ik al eerder gezegd heb: als je eet, heb je een dieet. Zo simpel is het.
Maar ik begrijp ook dat mensen bij het woord dieet direct aan beperkingen, honger en een gebrek aan resultaten denken. In dat geval is het woord ‘dieet’ inderdaad stom – net zo stom als het lezen van 800 artikelen over “tips om af te vallen”, “de beste manier om gewicht te verliezen” of “hoe raak je gewicht kwijt”.
Het doel is om vet te blijven verliezen, terwijl dat proces zo makkelijk mogelijk blijft.
En toch zul je nog steeds een manier moeten voelen om zo te eten dat je je gezond, verzadigd en energiek blijft voelen.
Waarom Je Geen Gewicht Verliest!
De waarheid is dat diëten relatief gezien makkelijk is. Op een gegeven moment zul je gewicht verliezen, als je jezelf maar genoeg uithongert en traint tot je erbij neervalt. Dat is duidelijk. Het probleem is dat je dat gewicht er ook af moet houden. En dat je het hele proces niet moet haten. En dat je dat allemaal op een gezonde manier moet doen.
Want als je het nog niet had bedacht: de suggestie van meedogenloze training en uithongering is ongeveer zo prettig als het klinkt. Niet voor niets komt twee derde van het gewicht binnen een jaar weer terug wanneer mensen zo snel af proberen te vallen, en praktisch al het gewicht zit er binnen vijf jaar weer aan.
Dat is omdat de standaard dieetbenadering niet werkt. De diëten zijn niet per se slecht, maar de manier waarop ze gevolgd worden wel. We begrijpen niet precies wat gezond gewicht is (het BMI klopt bijvoorbeeld net zo vaak wel als niet voor actief levende mensen), en we begrijpen al helemaal niet hoe gezond gewichtsverlies werkt.
In je “ik moet nu weer in een bikini kunnen”-mentaliteit zie je volledig over het hoofd dat drastische maatregelen doorgaans niet voor duurzame resultaten zitten. Toch maak je jezelf vaak wijs dat je daar “later wel naar kijkt” – of beter nog, je maakt jezelf wijs dat jij de uitzondering op deze regel bent.
Het is tijd om de realiteit onder ogen te zien, omdat het stomweg niet zo werkt. Hieronder vind je de vier meest voorkomende dieetmythes, die er misschien voor zorgen dat je een paar kilo verliest, maar die uiteindelijk ook de reden zijn dat je het allemaal weer terugkrijgt.
Dieetfout #1: Hoe moeilijker het voelt, hoe beter het werkt
Als je op een dag wakker wordt en besluit dat je je buikje weg wilt krijgen, waar begin je dan mee? Goede kans dat je eerst je keuken inloopt en al het eten weggooit dat ook maar een beetje goed vindt smaken, zodat je keukenkastjes in plaats van ingevroren lunches, chips en snoep opeens alleen nog maar kip, eieren en asperges bevatten. Je walgt van asperges, maar hé, je bent op een missie hier.
De eerste paar dagen voelt het goed, want je wordt nog meegedragen op die eerste golf van motivatie. Je bent onoverwinnelijk, vertel je jezelf. Maar dan komt de honger. En de trek. Die twee raken je met het gewicht van een flinke vrachtwagen.
En jij zit daar en glimlacht jezelf bemoedigend toe, omdat je denkt dat die worsteling moet betekenen dat je vet intussen langzaam weg aan het smelten is. Dit heb je nodig om slank te zijn, nietwaar? Dit is wat het betekent om hardcore af te vallen?
De waarheid: Veel mensen denken dat diëten automatisch moeilijk moeten zijn om te werken, maar dat is absoluut niet het geval. Het doel is juist om vet te blijven verliezen terwijl je het proces zo makkelijk mogelijk maakt. Dat betekent dat je gewoon normaal blijft eten, en dat je zo min mogelijk naar de sportschool gaat, terwijl je toch vooruitgang blijft zien
Schrap niet al je favoriete traktaties voor de rest van je leven uit je dieet, want ik garandeer je dat ze vroeg of laat weer terugkomen. En dat gaat niet goed voelen.
Halveer je hoeveelheid calorieën ook niet, want er komt een punt waar je vooruitgang stokt. Dan zul je je calorieënconsumptie nog verder moeten verlagen, en dat terwijl je toch al niet veel bewegingsruimte hebt.
Ik begrijp dat dit onlogisch klinkt. Het gaat waarschijnlijk lijnrecht in tegen alles dat je over diëten dacht te weten. We leven in een belachelijk zwart-witte samenleving waar we óf helemaal doordraaien, óf helemaal niets doen. Jarenlang zitten we op de bank zonder ook maar een seconde na te denken over wat we eten, en dan proberen we abrupt van nul naar zestig op te trekken – om vervolgens toch verrast te zijn wanneer we met een flinke crash weer tot stilstand komen.
Die benadering heeft ons duidelijk niet veel verder geholpen – je hoeft de cijfers over obesitas maar te bekijken om dat te zien. Zouden we niet succesvoller moeten zijn als die alles-of-niets-mindset echt zou werken?
Dieetfout #2: Hoe sneller, hoe beter
Op dezelfde manier verwachten we snelle, directe resultaten. Op een bepaalde manier kunnen we dat waarschijnlijk niet helpen – het ligt aan de wereld waar we vandaag de dag in leven. Alles is snel – zelfs fastfood is niet meer snel genoeg – en directe levering is stomweg de norm geworden (hallo Amazon Prime!).
Als we iets willen, is dat doorgaans maar een muisklik van ons verwijderd. Logisch, dus, dat we dezelfde verwachtingen hebben wanneer het om gewichtsverlies gaat! Voor veel van jullie zal geen enkele verbetering waarschijnlijk snel genoeg lijken.
Een kilo per week? Ha, dat dieet werkt duidelijk niet goed.
Twee en een halve kilo? Dat lijkt er meer op – maar nog steeds zou je meer moeten kunnen verliezen.
Vier? Niet slecht, maar waarom geen vijf?
De waarheid: Het spijt me echt dat de media je verwachtingen over vetverlies zo heeft vertekend. Ik kan je verzekeren dat de methoden die mensen op tv gebruiken om die snelle resultaten te bereiken ontzettend bedrieglijk zijn.
Zonder gezondheidsproblemen kunnen de meeste mensen één tot twee pond per week verliezen. Voor slankere mensen ligt die snelheid lager, op een halve tot één pond per week: zij hebben immers minder vet te verliezen. Alleen wie extreem overgewicht heeft, kan misschien wat sneller afvallen. Wanneer je te hard van stapel loopt, zul je geen extra vet verliezen, alleen extra spierweefsel – en dat is nu juist wat we niet willen.
Daarnaast wijst snel gewichtsverlies vaak op extreme maatregelen. En hoe extremer de methode is, hoe groter de kans is dat je op de lange termijn weer net zo veel aan zult komen.
Dieetfout #3: Op superfoods vertrouwen
Ik heb gehoord dat er een nieuw superfood op de markt is, en het vliegt de winkels uit. Dit is het nieuwste wondermiddel – het zorgt dat je al je vet zonder moeite verbrandt, compenseert alle calorieën die je eet en levert je resultaten zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Je hoeft alleen maar flink te betalen, en voilà, daar komt het lichaam van je dromen.
Volgens het product hoef je niets aan je huidige leefstijl te veranderen. Roer gewoon dit poeder door je ochtendkoffie, en je bent weer klaar. Geen gedoe, geen gerommel. Te makkelijk.
De waarheid: Er. bestaat. geen. superfood.
Er. is. geen. magische. toverdrank.
Als het er wel was, zouden we op dit moment allemaal als magere latten rondlopen, denk je niet? Ik breng niet graag slecht nieuws, maar je zult echt iets aan je eet- en sportgewoonten moeten doen wanneer je de gewenste resultaten wilt zien. Wensen en hopen gaat echt niet voor vetverlies zorgen, tenzij je van die bank komt en actie onderneemt.
Dat junkfood-dieet waar je al jaren op leeft? Dat zul je moeten vervangen. En nee, die twintig meter wandelen van de parkeerplaats naar je kantoor, dat kun je echt geen work-out noemen. Wil je vet kwijtraken? Eet meer eiwitten en vooral zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Neem je dagelijkse portie groenten. Stop met het drinken van al die frisdrank. Wil je nog een stapje verder gaan? Ga naar de sportschool en begin met krachttraining. Leer hoe de zware, samengestelde oefeningen gaan en geef alles dat je hebt. Streef ernaar om steeds sterker te worden en zorg dat je toegewijd blijft.
Kijk, het is eigenlijk heel eenvoudig om vet te verliezen. Je moet alleen wel bereid zijn om er werk in te steken. Klaag niet over de resultaten die je niet behaald hebt met het werk dat je niet gedaan hebt, en verwacht niet dat alle superfoods in de wereld genoeg zijn om je lichaam te veranderen.
Onthoud: gezond eten is niet hetzelfde als eten om vet te verliezen. Overmaat schaadt altijd, zeker wanneer het om calorierijk eten gaan. (En ja, zelfs als dat ‘voedzame’ calorieën zijn.)
Dieetfout #4: Alles dat je doet, is maar tijdelijk
Oké, dus je bent nu ruim drie maanden aan het lijnen, en inmiddels ben je overal centimeters kwijtgeraakt. Je hebt een nieuwe garderobe aangeschaft voor je nieuwe, slankere zelf, en je voelt je onoverwinnelijk.
In die periode heb je je leefstijl redelijk drastisch aangepast. Je gaat niet meer dagelijks uit eten en kookt je eigen maaltijden. Je verzuipt je eten niet langer in boter, en je hebt je proteïneconsumptie verdubbeld.
Daarnaast ben je een regelmatige bezoeker geworden bij de sportschool. Je begon met twee krachtsessies per week, maar inmiddels train je zes dagen per week en doe je regelmatig cardio. Frappucino? Nee bedankt. Jij hebt je proteïneshake al klaarstaan.
Je hebt eindelijk je doel bereikt: je bent blij met wat je in de spiegel ziet, en je vetpercentage is lager dan het ooit geweest is. Tijd om te ontspannen, kortom! Je ploft lekker neer op de bank en gooit die bak whey-poeder in de prullenbak, annuleert je sportabonnement en bestelt een goede portie Chinees omdat je dat nu toch wel echt verdiend hebt. Je bent eindelijk slank, dus je mag weer terug naar je oude leefgewoontes.
De waarheid: Als je de resultaten die je behaald hebt wilt behouden, kun je absoluut niet teruggaan naar je eerdere leefstijl.
Het is misschien moeilijk om te accepteren dat de veranderingen die je maakt permanent moeten zijn. Permanent is echter niet hetzelfde als meedogenloos, naar en onverdraaglijk.
Dat is waarom de stappen die je neemt om het lichaam te krijgen dat je wilt, ook stappen moeten zijn die je kunt volgen om het lichaam te krijgen dat je wilt.
Dit is ook waarom het belangrijk is om met kleine aanpassingen per keer te werken. Wil je een nieuwe gewoonte langer vol kunnen houden, dan moet dat ook een realistisch doel zijn. Drie uur per dag in de sportschool staan? Dat is niet realistisch, en je zult er vrij snel van instorten. Je favoriete eten voor altijd afschaffen? Ook dat is niet heel realistisch.
Vraag jezelf bij iedere volgende stap af of je deze maatregel een jaar vol zult kunnen houden. Als het antwoord ja is, dan doe je het goed. Is het echter nee, dan moet je misschien nog eens goed kijken waar je eigenlijk mee bezig bent.
Voel je je al een tijdje minder, omdat je blij bent met je uiterlijk, maar toch ook moe word van het calorieëntekort waar je al zo lang mee rondloopt?
Overweeg je om een pauze te nemen, zodat je je kunt focussen op het kweken van spierweefsel? Of ben je moe van al het harde werk dat je hebt uitgevoerd, en ben je het zat om de weegschaal toch iedere keer weer omhoog te zien schieten?
Als dit het geval is, wil ik je graag uitnodigen om een tijdje over te schakelen naar reverse dieting. Doordat je de hoeveelheid eten in gecontroleerde hoeveelheden laat toenemen, minimaliseer je niet alleen de hoeveelheid vet die er weer aan komt; je kweekt ook nog eens spieren, en je brengt je metabolisme weer op normale snelheid.
Je wisselt moeheid in voor energie. Je kleinere porties worden vervangen door gulle borden eten, en in plaats van matige sportsessies zul je record na record vestigen.
Je gewicht hoeft niet van het ene naar het andere extreme punt te schommelen. Die tijd ligt nu achter je: je begrijpt welke vergissingen je gemaakt hebt, en je weet hoe je ze kunt voorkomen om het jojoën voorgoed vaarwel te zeggen!
Leave a Reply