Overload is prima, mits op een juiste wijze uitgevoerd
“Ik ben vorige week niet naar de sportschool geweest. Nu moet ik toch echt even wat meer doen.” Het klinkt vanzelfsprekend. Even wat intensiever de oefeningen doen en we zijn weer op niveau. Maar gaat deze redenering wel op? In dit soort situaties luidt vaak de kritische vraag: is meer altijd beter? Het is begrijpelijk dat sporters – en dan vooral vanwege de onwetendheid bij beginnende sporters – compenseren om de schade in te halen. Maar is deze vorm van overload wenselijk? Is mijn lichaam er daadwerkelijk bij gebaat als ik meer en harder train dan normaal?
Overload – wel of niet wenselijk?
Maar wat is overload eigenlijk? De exacte vertaling luidt: zwaarder dan normaal. Als we dat vertalen naar de sport en het bereiken van resultaten daarin, wordt ons duidelijk dat onze doelstellingen bijgesteld dienen te worden. We gaan of harder trainen of we trainen op dezelfde manier als voorheen, maar doen dat gedurende een langere periode. Terugkomend op de titel van deze alinea kan worden gesteld dat overload wenselijk is, mits het op een correcte manier wordt uitgevoerd.
Voor de duidelijkheid laat Henry van Droogtrainen.com weten dat overload niets te maken heeft met overbelasting: “Als men overload niet correct goed uitvoert, zou overbelasting het gevolg kunnen zijn. Dat wel. Maar het heeft in eerste instantie geen connectie met elkaar.”
Welke spieren zijn geschikt voor overload?
Alle spieren worden hiervoor geschikt geacht. Maar we stellen de vraag natuurlijk niet voor niets. Er bestaan wel degelijk spiergroepen die vragen om een nuancering van deze extra training. Niet elke spier staat te juichen als er hard getraind wordt. Het verschil zit ‘m vooral in de grootte van de spiergroep. Bij bijvoorbeeld de rug-, been- en borstspieren is het vanwege hun spieromvang mogelijk de belasting tot een maximum op te voeren. De spieren in de buik en de kuiten daarentegen behoeven enige voorzichtigheid. Hun omvang is minimaler; de kans op blessures is daardoor iets groter.
MED (Minimum Effective Dosage)
Om een bepaald effect te bewerkstelligen, is een bepaalde hoeveelheid training nodig. Het is namelijk niet zo dat bij een extra hoeveelheid training je conditie of uithoudingsvermogen evenredig stijgt. Sterker nog: het is zelfs zo dat je lichaam in sommige gevallen slechts een minimale prikkel nodig heeft om het beoogde resultaat te halen en weer terug op niveau te zijn. Waarom hamert men dan op de gevaren en de verhoogde kans op blessures? Veel sporters zijn pas tevreden als ze doodmoe en uitgeput zijn. Vaak is het niet nodig om dit stadium te bereiken. Het doel is reeds bereikt, als men de juiste dosis extra training op een juiste wijze heeft toegepast.
Bij een verhoogde trainingsintensiteit – in welke vorm dan ook – staat altijd centraal dat elke sporter goed moet luisteren naar het eigen lichaam. Extra inspanning is soms wenselijk en zelfs nuttig. Toch kan het geen kwaad – en dat vooral om blessures te voorkomen – om enige voorzichtigheid te betrachten. Laat u van tevoren goed informeren over de mogelijkheden die passen bij u als individu. Neem eens een kijkje op www.droogtrainen.com en neem voor meer nuttige informatie contact op via de genoemde site.
Leave a Reply