Zo sterk als een oermens
Vroeger was alles beter. Dat klinkt ironisch, en zo is het ook bedoeld. Maar als we het eetpatroon van de moderne westerling onder de loep nemen, ontdekken we al snel dat de keuken van onze voorvaderen helemaal zo gek nog niet was: eenvoudig, puur én diervriendelijk.
Logisch dus dat het zogenoemde paleo dieet, vernoemd naar het paleolithicum (oftewel steentijd), de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. En voor wie serieus aan fitness of bodybuilding doet: met kleine aanpassingen kan het prima samengaan met het creëren van meer spiermassa.
Het paleo dieet gaat uit van het principe dat alle producten en stoffen die de mens na de prehistorie aan zijn dieet heeft toegevoegd, onnodig en in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn. De gedachte is dat de oermens dichter bij de natuur stond en daarom gezonder leefde.
Wie die denktrant aanhangt, heeft dus geen ruimte in zijn dieet voor suikers, granen en zelfs zuivelproducten. En alles dat in een pakje of zakje in de supermarkt wordt verkocht, is natuurlijk helemaal uit den boze.
Koolhydraten
Voor wie een aantal kilo’s wil kwijtraken is dit zeker een geschikt dieet, maar bodybuilders zullen nu met hun wenkbrauwen fronsen; sterker worden zonder koolhydraten en eiwitpoeders? Toch heeft dit eetpatroon uit de oertijd ook hen veel te bieden.
Want behalve de verwijdering van ongezonde en dikmakende stoffen gaat het paleo dieet ook uit van biologische producten: vlees en eieren van dieren die buiten hebben geleefd, en onbespoten groenten. Daar komt bij dat het paleo dieet niet per definitie koolhydraten verbied; slechts koolhydraten uit een bepaalde bron.
Niettemin zal bij een strikte naleving van de regels de inname van het aantal carbs en eiwitten stevig afnemen, en dat zal de gemiddelde bodybuilder waarschijnlijk niet aanspreken. Om dit te ondervangen, kan overwogen worden het paleo dieet aan te passen aan de sportdoelen.
Denk daarbij aan het opnemen van bijvoorbeeld zoete aardappelen, quinoa en zuivelproducten; allemaal niet paleoproof, maar wel natuurlijk én goed voor de intensieve sporter. En wie ook nog eens een uitzondering maakt op het verbod op de inname van voedingsstoffen in poedervorm door zijn eiwitshakes te blijven drinken, kan met dit eetpatroon een heel eind komen.
Nee, op bovenstaande wijze word je geen rechtschapen oermens en de purist zal hier dan ook niet over te spreken zijn. Maar door de goede elementen van het paleodieet te combineren met de specifieke eisen van serieuze fitnessbeoefening kunnen een gezond en effectief (lees: goed voor meer spiermassa) eetpatroon eenvoudig hand in hand gaan.
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Leave a Reply